poniedziałek, 11 maja 2015

5. bananowe kluski lane na mleku truskawkowym

Przedstawiam wam moje ulubione śniadanie, kluski lane. Uwielbiam kombinować ze smakami kluseczek. Są one bardzo sycące, czyli doskonale pasują jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Kluski wcale nie muszą kojarzyć się z czymś tłustym i negatywnie wpływającym na figurę. Zachęcam do zrobienia takiego śniadania! 

Składniki:
2 łyżki mąki pelnoziarnistej
małe jajko
Mały banan
Dowolne slodzidlo

Mleko truskawkowe:
250 ml mleka
6 truskawek
Miód
Wiórki kokosowe

Dowolne owoce do podania

banana rozgniatamy widelcem, dodajemy dowolne slodzidlo, jajko i mąkę. Mieszamy na jednolitą masę, dodając łyżkę wody. Truskawki rozgniatamy z mlekiem, po czym przelewamy przez sitko, by mleko było klarowne. Dodajemy miód i wiórki i wstawiamy na nieduży gaz. Gdy mleko zacznie się gotować, mała łyżeczka nabieramy masę na kluski i wrzucamy na mleko. Gotujemy ok. 4 minutki na małym ogniu i gotowe. Ja posypalam wiorkami kokosowymi i dorzuciłam pokrojone truskawki i polalam miodem.
Uwaga, kluseczki są bardzo gorące i długo stygną :)






1 komentarze:

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design