środa, 13 maja 2015

7. Korzenny budyń gryczany z sosem mandarynkowym

Wczoraj był jeden z gorszych dni mojego życia. Z góry mówię- nic nie wydarzyło się takiego, by było w stanie aż tak mi popsuć humor. Wiadomo, bywają lepsze dni i gorsze, ale wczorajszy wolałabym wymazać z pamięci. Od rana wszystko szło nie tak, ale przymykalam na to oko. Rano często jeszcze mam humor neutralny, dopiero po południu się rozkręcam.  Ale potem każde słowo doprowadzało mnie do szału. Motywacja zerowa, a przecież tyle rzeczy mam do nauczenia się na piątek. Siedziałam tyle godzin nad prezentacja i nic mi nie weszło do glowy. Dopiero pod wieczór byłam w stanie wydukać wstęp. Pomyśleć że matura może tak wykończyć człowieka. Jestem w ogole nie odporna na stres. I nie pomoże mowienie ze wszystko będzie dobrze, że matura ustna jest taka łatwa. Ok, dla kogoś kto wyjdzie i będzie mówić przez 10 minut być moze. Ale ja jestem na tyle nieśmiała i niepewna tego co mówię, że zanim cokolwiek powiem to spalę się ze wstydu. Moj stres przed pisemnym był stokroć mniejszy niż teraz.  Najbardziej jestem zła o to, jak się zachowuje wobec innych ludzI. Wyzywam, wrzeszczę, nie doceniam ich starań chociaż robią wszystko by jakoś mnie podnieść na duchu. Dobrze ze juz jest nowy dzień, wszystko zaczynamy od nowa.

Dzis na śniadanie był korzenny budyn gryczany z sosem mandarynkowym. Tak wiem, wygląda jak zupa. Ale tak dawno go nie jadłam, że musiałam go dziś zrobic. 

Składniki:
250 ml mleka+50 ml do wymieszania z mąka
2.5 łyżki mąki gryczanej
Slodzidło
Cynamon, kurkuma, szczypta gałki muszkatołowej, goździki

Sok wciśnięty z mandarynki
Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dowolne owoce ( jest to chyba jedyne śniadanie które najlepiej smakuje bez żadnych owocow)

250 ml mleka slodzimy, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. W szklance mieszamy mąkę z reszta mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wyjmujemy z niego goździki i dodajemy nasza mąkę. W tym momencie zdejmujemy z palnika i energicznie mieszamy rózgą. Gdy nasz budyn będzie gładki wstawiamy jeszcze na chwilkę na ogień. W małym rondelku umieszczamy sok z mandarynki i podgrzewamy. W osobnym naczynku mieszamy makę ziemniaczaną z odrobiną wody. dodajemy do rondla i mieszamy aż nasz sok zgestnieje. Budyn wykładamy do miseczki, polewamy sosem.  Smacznego :)





Dlaczego najsmaczniejsze śniadania są najmniej fotogeniczne? 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design