piątek, 15 maja 2015

11. Makaron pelnoziarnisty z makrelą wędzoną i brokułem

Makreli nie jadlam dobre parę lat. Dzisiejszy obiad był totalnie niezaplanowany, użyłam wszystkiego co miałam w lodówce, no może poza brokulem ktory miał być użyty w zupełnie inny sposób. Jest to danie bardzo tanie, ponieważ makrela starcza na obiad, kolacje i jeszcze na śniadanie. Ja do obiadu na dwie porcje wykorzystałam może 1/3 całej ryby. Polecam spróbować makrelę w inny sposób niż jest znana, czyli najczęściej jako pasta kanapkowa. Co najważniejsze, czas robienia dania to długość gotowania brokuła :)

Składniki:
(2 porcje)
1/3 średniej wędzone makreli
100 g suchego makaronu pelnoziarnistego
Cebula
Połowa papryki
Brokuł
180 ml jogurtu naturalnego
Pietruszka
Ogórek szklarniowy
Sól, pieprz, czosnek, tymianek


Brokuł gotujemy w osolonej i lekko poslodzonej wodzie do miękkości. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podlewamy wodą i dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem, aż papryka zmięknie. 180 ml jogurtu mieszamy z czosnkiem przecisnietym przez praskę, solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy al dente. Gdy warzywa są miękkie dodajemy na patelnię ugotowany brokuł i mieszamy, brokuł może się rozwalić. Wyłączamy gaz. Do całości dodajemy makaron. Na końcu dodajemy pietruszkę oraz jogurt. Na talerzu układamy nasz makaron i na wierzchu kładziemy wędzoną makrelę i pokrojonego w kostkę, obranego ogórka szklarniowego. Jeżeli ktoś woli, makrelę można dodać na patelnię i wymieszać z warzywami i makaronem. 




3 komentarze:

  1. 100 gram makaronu to ile lyzek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ile łyżek, ale to jest około szklanki :)

      Usuń
    2. Nie wiem ile łyżek, ale to jest około szklanki :)

      Usuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design