sobota, 16 maja 2015

12. Pieczony, ananasowy serek wiejski

Przede wszystkim zacznę od tego, że moje śniadanie nie miało tak wyglądać, co chyba można się domyślić. Z racji tego że w lodowce same owoce, jeden jogurt i serek wiejski musiałam coś pomyśleć. Wszystko wymieszałam i do silikonowych foremek na babeczki. Wszystko byłoby fajnie, gdyby chciał on wyjść z foremek, i tu zaczęły się schody. Nie mam specjalnego naczynia do zapiekania więc  musialam poradzic sobie z foremkami. tak czy siak, smaczne ! Jeżeli macie naczynie do zapiekania, zdecydowanie polecam zrobić ten serek w takim naczyniu, bez wyjmowania go pozniej.

Składniki:
150g Serka wiejskiego (bez śmietanki)
3 łyżki otrębów
Slodzidlo
120 g jogurtu naturalnego
Łyżka mąki pelnoziarnistej
Cynamon
Ananas pokrojony w kostkę
Łyżka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

Dowolne owoce i bakalie do podania

Otreby mieszamy z serkiem, mąka, jogurtem, slodzidłem, cynamonem, mlekiem i odstawiamy na 10 minut do napecznienia. W tym czasie nastawiamy piekarnik do 180 stopnii, termoobieg. Po tym czasie dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i nasze składniki wkładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 20 minut.
Ja podałam z papają, borowkami, ananasem, winogronem, jagodami goji, wiórkami kokosowymi i migdałami, czyli wszystkim co wpadło mi w ręce.





3 komentarze:

  1. Zaopatrzyłam się dzisiaj w buraczki, więc będą testy poprzednich przepisów! ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiejskiego nigdy nie zapiekałam, a już widziałam sporo podobnych przepisów, więc chyba czas je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design