niedziela, 13 grudnia 2015

68. Owsiany mug cake z ricottą i maliami

Witajcie! 
Pogoda za oknem paskudna, aż człowiekowi nic się nie chce. Powinnam zająć się nauką, bo data kolokwium z fizyki zbliża się wielkimi krokami. O zgrozo, to już we wtorek. Jednak jak jest nie muszę nikomu mówić. Robię wszystko, tylko by nie usiąść nad zeszytem. Znając mnie, cały dzień minie a ja spędzę go na leniuchowaniu. Uroki niedzieli. 
Wiecie co? Przed studiami nie myślałam, że tęsknota za domem rodzinnym będzie tak duża. Myślałam, że jeżeli już w szkole średniej praktycznie nie było mnie w domu to studia nie będą dla mnie wyzwaniem. Myliłam się ogromnie. Jeżeli wiem, że przyjadę na weekend do domu to już od początku tygodnia odliczam dni. Czuję tu taki spokój, nie stresuję się tym, że muszę jutro wstać i iść na uczelnię, że muszę posprzątać, że wypadałoby zrobić jakieś zakupy...I tylko gdy nadchodzi niedziela wieczór, gdy muszę wsiąść w środek transportu i jechać do siebie, pożegnać się z mamą, ogarnia mnie ogromny smutek. Nie wiem czemu tak jest. Przecież kiedyś marzyłam o takiej wolności, samodzielność i o tym, że każdą decyzję będę podejmować sama. Czy tylko ja tak mam?

Dziś na śniadanie cynamonowy mug cake przekładany serkiem ricotta, z malinami i miodem.
Prawie zawsze gdy jestem w domu robię coś w mikrofalówce, najczęściej właśnie ciacho z mikrofalówki. Swojej się jeszcze nie dorobiłam, jednak nie jest ona mi niezbędna.
Jest to przepis uniwersalny, do masy można dodać wszystko, co nam się podoba; siemię lniane, słonecznik, żurawinę, rodzynki, orzechy, więc mamy wolną rękę. Niestety to ostatni dzień, gdy mogę zrobić dobre jakościowo zdjęcia, bo kończy się moje spanie do 9 ;) 

Składniki
3 łyżki płatków owsianych
Łyżka mąki pełnoziarnistej
Jajko
Ok. 100 ml mleka
Łyżka słonecznika
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżeczka miodu
80 g serka ricotta
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ sody oczyszczonej

Pół banana, kiwi, garść malin, wiórki kokosowe

Płatki, mąkę, jajko, 70 ml mleka, cynamon, słonecznik, sól, proszek do pieczenia łączymy do połączenia się składników. Jeżeli lubimy bardzo słodkie rzeczy, możemy dodać miód, jednak na końcu polejemy nim nasze ciacho, więc można pominąć ten krok. 
Masę przekładamy do szklanej miseczki bądź kubka. Ważne, by naczynie było odporne na wysoką temperaturę.  Ja użyłam zwykłej bulionówki. Wkładamy nasze ciacho do mikrofalówki na około 2,5-3,5 minuty, zależy od mocy waszej mikrofalówki. U mnie to 3 minuty.
Gdy ciacho jest gotowe, odwracamy miseczkę i wykładamy na talerzyk. Po lekkim ostygnięciu ostrym nożem kroimy w poprzek ciacho, na każdą warstwę kładziemy ricottę wymieszaną z odrobiną mleka(ok. 30 ml). Na wierzchu kładziemy maliny, posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy miodem. Dodatkowo podałam z bananem i kiwi.





Wartość odżywcza: 450 kalorii, 68 g węgli, 19 g białka, 12 g tłuszczu



1 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wypieki z mikrofalówki :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design