środa, 8 lipca 2015

44. Pancakes z kefiru

Czy wy też kochacie pancakes? Gdy pierwszy raz je zrobiłam 2 lata temu zakochałam się w nich od pierwszego,hm, skonsumowania. Wtedy jadlam je z czekoladą,dużą ilością oczywiście. Nie zapomnę tego smaku do końca życia. Teraz kiedy staram się jeść zdrowsze śniadania, nie ma mowy o niezdrowych dodatkach. Wczoraj wieczorem naszła mnie ogromna ochota na te naleśniki wiec wiedziałam, co będzie dziś na śniadanie. Jednak zrobiłam je z kefiru, nie dodawałam do ciasta oleju tylko masło orzechowe, zamiast zwykłej mąki dodałam pełnoziarnistą. I oczywiście moje kochane owoce. Smak identyczny jak ten sprzed paru lat, jednak z mniejszą szkodą dla moich bioder :D 

Składniki:
(10 pancakes)
200 g kefiru naturalnego
Jajko
6 łyżek mąki pelnoziarnistej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Slodzidło
Łyżeczka masła orzechowego
Łyżeczka śmietanki kremowki(opcjonalnie)

Dowolne owoce
Miód

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera I miksujemy. Odstawiamy na 20 minut do lodowki. Łyżką nabieramy ciasto I smażymy na dobrze nagrzanej patelni bez tluszczu. Nie powinny przywierać dzięki dodaniu tłustego masła orzechowego, jednak jeśli macie patelnię która przywiera, można lekko posmarować ją olejem. Wystarczy smazyc je po pół minuty z każdej strony, gdy pojawią się bąbelki można spokojnie przewrócić na drugą stronę. 
Ja podałam z nektarynką, prazonym jabłkiem z cynamonem, kiwi, bananem, jagodami I łyżeczką miodu. Nie trzeba używać śmietanki jak w przepisie, ale ja miałam otwartą i powoli muszę ją zużyć :D 



Wartośc energetyczna ciasta na naleśniki:
572 kalorii, 19,3 g tłuszczu, 68,9 g węgli, 27 g białka

Wartość energetyczna porcji z owocami(połowa ciasta)
426 kalorii, 10,5 g tłuszczu, 68,9 g węgli, 15,3 g białka

2 komentarze:

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design