piątek, 22 maja 2015

17. Tosty francuskie z ricottą, bananem i jabłkiem.

Witajcie!
Chleb na śniadanie jadam bardzo rzadko. Jem go tylko w awaryjnych sytuacjach, gdy nie chce mi się stać w kuchni i gotować. Na kolacje jadam go często, ale to głównie z lenistwa.Dzis jednak to był mus, gdyż miałam czerstwy chleb i nie chciałam go wyrzucać. Od razu wpadł mi do głowy pomysł by zrobić tosty, które tak uwielbiam a tak rzadko robię. Nie mam tostera ani żadnego opiekacza, więc do dyspozycji mam tylko patelnię. Ale i na niej daje radę! Zachęcam do spróbowania, szczegolnie jeśli macie już suchy chleb. Ja jadlam w wersji na słodko(jak to ja ;) ) ale chłopakowi zrobiłam na wytrawnie, z serem żółtym. Wszystko zależy od tego, na co macie ochotę :) 

Składniki:
(Jajka i mleka starczy na 2 porcje)
3 kromki czerstwego, pelnoziarnistego chleba
Jajko 
100 ml mleka
Szczypta soli
50 g Ricotty
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Cynamon
Małe jablko
Pół małego banana
Masło lub olej do smażenia

Jajko mieszamy z mlekiem i solą. Maczamy w nim kromki chleba i smażymy na patelni lekko posmarowanej tluszczem, z obu stron po około 3 minuty, zależy jak lubimy wypieczone( ja uwielbiam bardzo wypieczone kromki). Nasze jablko kroimy i plasterki, posypujemy cynamonem. Banana kroimy w plasterki. Ricotte mieszamy z jogurtem( można posłodzić, ale owoce są bardzo słodkie). Wszystko wykładamy na talerz, na kromki nakladamy nasz serek i banana. Zamiast tego można podać z masłem orzechowym, syropem klonowym bądź nutella.
Ja dodatkowo posypalam jagodami goji I migdałami.




2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować zrobić te tosty, ale niestety rzadko kiedy zostaje mi czerstwy chleb. Jak tylko nadarzy się okazja skorzystam z Twojego przepisu :) I z pewnością będzie to słodka wersja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Można zrobić ze swiezego chleba ale tosty wyjdą bardzo miękkie, takze polecam zrobić z czerstwego :)

      Usuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design