poniedziałek, 4 stycznia 2016

79. Piernikowe kluski lane na mleku

Witajcie!
Jak dobrze obudzić się wypoczętym jak nigdy dotąd! Wyspałam się za wszystkie czasy. Bardzo współczuję osobom, które już dziś musiały wstać wcześnie na zajęcia. Wczorajszy dzień był mi potrzebny jak żaden inny. Cały dzień relaksu w ciepłym kocu przed telewizorem. To dziwne bo zawsze uważałam, że spędzanie całego dnia przed TV czy komputerem jest marnotrawieniem czasu. Wczoraj jednak prosiłam, by to popołudnie trwało wiecznie. Trochę się rozleniwiłam przez te wszystkie wolne dni.

Dziś wyjątkowo późne śniadanie. Rozpoczęłam mój dzień od pełnoziarnistych kluseczek lanych na mleku z dodatkiem przyprawy do piernika. Zapach przypraw korzennych unosił się w całej kuchni, coś wspaniałego. Uwielbiam mleczne śniadania.

Składniki:
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Małe jajko
Ok. 250 ml mleka
Szczypta soli
Przyprawa do piernika bez cukru
Łyżeczka miodu lub innego słodzidła
Cynamon

Orzechy włoskie
Pół jabłka
Garść malin
Wiórki kokosowe
Kiwi
Gryka preparowana 

Jajko łączymy z mąką, cynamonem, solą i odrobiną mleka tak, by nie było grudek. Mleko wlewamy do rondelka z łyżką wody (unikniemy przypaleniu mleka), dodajemy słodzidło i przyprawę do piernika. Gdy mleko zacznie lekko bulgotać małą łyżką wlewamy ciasto i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo polałam całość miodem. 




Miłego dnia kochani! 


1 komentarze:

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design