poniedziałek, 22 czerwca 2015

35. Omlet z ciecierzycy

Dziś nadszedł dzień, gdy wszystko od rana mi nie wychodzi. Gdy robiłam omlet i chciałam go odwrócić, rozwalił się na pół. Ile się nameczylam żeby jako tako wyglądał na talerzu! Ale myślę że dałam radę. Omlety uwielbiam zarówno na slodko jak i na słono, a ten z ciecierzycy sprawdzi się w obu wersjach. Zachęcam do spróbowania !

Składniki:
100 g ciecierzycy z puszki
2 jajka
Cynamon 
Slodzidło 
Szczypta soli 
Łyżeczka proszku do pieczenia
Odrobina sody

Dowolne dodatki 

Bialka ubijamy z solą na sztywna pianę. Resztę składników umieszczamy w blenderze i miksujemy do powstania jednolitej masy. Białka delikatnie mieszamy z ciecierzycą i smażymy omlet na niedużym ogniu pod przykryciem. Patelnia powinna być delikatnie posmarowana olejem.

U mnie z kiwi, melonem, bananem,jagodami I jogurtem naturalnym.



Wartość energetyczna całej porcji
420 kalorii, 14,2 g tłuszczu, 51 g węgli, 22,5 g białka 



2 komentarze:

  1. trening czyni mistrza. jestem pewna, że za jakiś czas wyjdzie Ci omlet idealny :) chociaż muszę przyznać, że ten dzisiejszy wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze gdy robie omlet coś pójdzie nie tak, najczęściej się właśnie rozwala przy przewracaniu. Ale dziękuję, Starałam się by wyglądał w miarę ok :D

      Usuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design