Witajcie!
Przepraszam za moją nieobecność, ale po pierwsze- było sporo spraw do załatwiania a po drugie, jakoś nie specjalnie chciało mi się dodawać notki. Jak juz raz odpuscilam to później zapomniałam że w ogóle mam bloga. Co prawda na instagramie pisałam ze nadgonię te wpisy, ale stwierdziłam ze to trochę bezsensu.
Coz mogę napisać? Otrzymałam wyniki matur z których o dziwo jestem w miarę zadowolona. Szczególnie z polskiego, bo myślałam że obleje i wszystkim się zaliłam ze źle mi poszło. Nie wiem czy z takimi wynikami się dostane na moją wymarzoną dietetykę, ale bede próbować!
A jak tam wasze wyniki?
Za tydzień wyjazd do Holandii, już się nie mogę doczekać! W końcu upragnione wakacje.
Upał niesamowity, nie da rady wytrzymać w samochodzie, ale znowu będąc na dworze tez człowiek po minucie ma dość. Nie da się dogodzić :D
Dziś na śniadanie placuszki z jabłkami i cynamonem, chociaz są puszyste jak racuchy. Co prawda nie dorastają racuchom które robi moja kochana babcia, ale jeżeli chodzi o wersje bardziej dietetyczną to sądzę że posmakują kazdemu. Jeżeli ktoś spytałby mnie o ulubiony ser, zdecydowanie powiedziałabym ze ricotta, która niedawno skradła moje serce! Jabłko i cynamon również kocham, takze wszystko co najlepsze na jednym talerzu.
Składniki:
(8 plackow, 2 porcje)
120 g serka ricotta
2 łyżki mąki pelnoziarnistej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Jajko
3 łyżki otrębów
Małe jablko
Cynamon
Slodzidło
30 ml mleka
Szczypta soli
Owoce do podania
Serek mieszamy z mąka, zoltkiem, cynamonem, slodzidłem, proszkiem i otrebami. Dolewamy trochę mleka by składniki lepiej się połączyły. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do ciasta. Białko ubijamy ze solą na sztywna pianę I łączymy z resztą składników. Smażymy nieduże placuszki na patelni bez tkuszczu, po 2 minuty z każdej strony. Ciasto nie przywiera. Polecam dodać też rodzynki, których niestety mi zabrakło. Podałam z truskawkami, wiśniami(jak dobrze że znalazłam sposób na pozbycie się pestki na youtube), bananem, brzoskwinią i jagodami. Pomiędzy plackami ugniecione truskawki z ricottą.
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńpyszny stos placków!
OdpowiedzUsuń