Zapowiada się świetna sobota.
W planach siłownia, przygotowanie jakiś pojemników z szamą i w drogę aż do Tych :)
Pogoda za oknem na szczęście bardzo ładna. Wczoraj wieczorem w sumie zwątpilam, ze dziś rano obudzi mnie słońce. Od 7.30 buszowałam w kuchni, jestem mega dumna z tego co dziś powstało. Dopiero teraz widzę, jak dobra patelnia potrafi ułatwić gotowanie. Nie twierdzę, że odwracanie plackow na starej patelni nie było zabawne, ale zawsze była możliwość ze placki wylądują w koszu. Z nową zdecydowanie lepiej mi się wspolpracuje.
Dziś na talerzu placki jablkowe z cynamonem, z kaszy gryczanej. Szczerze powiedziawszy nie wiedziałam czy coś z tego wyjdzie, ale człowiek uczy się całe życie. Polecam, jedne z lepszych jakie jadlam w życiu, a trochę ich było. Kocham smak kaszy gryczanej wiec dla mnie bomba.
Składniki:
(12 placuszków, 2 porcje)
80 g kaszy gryczanej
Duże jajko
Cynamon
3 łyżki otrębów
Pół jabłka
Olej do posmarowania patelni(można pominąć)
Slodzidło
Szczypta soli
Brzoskwinia, banan i kiwi do podania
Kaszę gryczaną, cynamon i slodzidło zalewamy wrzątkiem na noc i przykrywamy. Rano kładziemy na sitko by pozbyć się nadmiaru wody. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kaszy dodajemy żółtko, otręby, jablko pokrojone w kostkę i wszystko razem miksujemy aż powstanie jednolita masa. Jeżeli lubimy gdy smak cynamonu jest intensywny możemy dodać jeszcze szczyptę tej przyprawy. Białko Delikatnie łączymy z resztą składników. Patelnię rozgrzewamy i lekko smarujemy olejem. Łyżką nakladamy małe porcje ciasta i smażymy pod przykryciem. Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie kawałek banana, kiwi i brzoskwinia.
Wartość energetyczna jednej porcji placków (bez kiwi, banana i brzoskwini)
242 kalorie, 5,5 g tluszczu, 38 g węgli, 9 g białka
Placki z gryczanej to fajny pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUdanego wyjazdu!