środa, 3 czerwca 2015

24. Jabłka w cieście z wiórkami kokosowymi

Nie chce mi się pisać nic konstruktywnego, nie umiem opisywać tego, co czuje w środku. I chyba na dobre to wyjdzie mi i wam. 

Dzis na śniadanie jablka w cieście. Zrobiło się o nich ostatnio głośno wiec postanowiłam spróbować. Nie czytałam żadnego przepisu, improwizowalam. Widziałam tylko zdjęcia w grafice google, ale one aż się świeciły od tluszczu, takze nie byłabym sobą gdybym zrobiła coś takiego, hehe. Takze przepis jest jak najbardziej dla osób odchudzających się, na pewno w boczki nie pójdzie. Tylko uwaga z ilością, bo są bardzo dobre i nie zauważyłam kiedy zniknęły mi z talerza. Ale ja jestem ogromną fanką jabłek, takze nie ma co się dziwic. 

Składniki:
2 średnie jabłka
Jajko
2 łyżki mąki pelnoziarnistej
70 ml mleka
Cynamon
slodzidło
Wiórki kokosowe
Proszek do pieczenia

Do podania mus truskawkowy I truskawki

Jabłka obieramy, kroimy na grube plastry i usuwamy gniazda nasienne. W misce umieszczamy mąkę, slodzidło,proszek, mleko, jajko i cynamon i mieszamy wszystko rózgą, do uzyskania ciasta jak na naleśniki. Na końcu dodajemy do ciasta wiórki kokosowe. Patelnię rozgrzewamy, jablka maczamy dokładnie w cieście i kładziemy na patelnię. Ja smazylam na teflonowej wiec nie użyłam żadnego tluszczu, ale można usmażyć na odrobinie masla czy oleju. Po 2 minutach odwracamy jablka na drugą stronę i smażymy tyle samo co pierwszą stronę. 
Truskawki rozgniatamy i polewamy musem nasze jabłka. 




Wiem że jakość zdjęć nie powala, ale ostatnio mój telefon odmawia współpracy.



3 komentarze:

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design