piątek, 22 kwietnia 2016

99. Jaglane placki bananowe z jagodami

Hej kochani!
Dziś mam dla was przepis na słodkie śniadanie w postaci pysznych placków jaglanych. Oczywiście można użyć innej mąki. Ja miałam na długo zakopane płatki jaglane w szafce, także gdy dziś podczas przeglądania zapasów zbożowych je znalazłam, musiałam je wykorzystać. 

Składniki:
Jajko
Mały banan
4 łyżki mąki jaglanej
80 ml mleka
Szczypta soli
Cynamon
Jagody
Orzechy
Miód

Płatki jaglane mielimy na mąkę. Połowę banana, jajko, mąkę, mleko oraz przyprawy umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia się ze sobą składników. Patelnię rozgrzewamy, placuszki można smażyć na dowolnym oleju, ja jednak pominęłam ten krok. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię i smażymy z dwóch stron, po minucie z każdej (gdy pojawią się charakterystyczne pęcherze powietrza, można śmiało przewracać je na drugą stronę). Podajemy z jagodami, resztą banana i orzechami. Dodatkowo polewamy miodem.








1 komentarze:

  1. Dobrze że mam jeszcze trochę jagod w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design