sobota, 2 kwietnia 2016

95. Kukurydziany budyń na mleku kokosowym

Ta notka miała się pojawić już wczoraj wieczorem, jednak z braku czasu musiałam to przesunąć na dzisiaj. Nie mam anu nastroju, ani chęci się rozpisywać, więc dziś zostaniemy tylko przy przepisie.

Składniki:
100 ml mleka kokosowego
100 ml mleka 
Małe jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
Słodzidło 
Szczypta soli
Kiwi
Banan
Żurawina
Jabłko
Szczypta cynamonu

Mleko kokosowe i 50 ml zwykłego mieszamy w rondelku i podgrzewamy. Dodajemy słodzidło. Mąkę wsypujemy do osobnego naczynka, dodajemy jajko, szczyptę soli, resztę mleka i dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy zawartość naczynia i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi owocami. Ja posypałam całość cynamonem, który nijak pasuje do kokosa, jednak uwielbiam jego smak i zapach :)





Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design