Witajcie.
Dziś mam dla was przepis, który jakiś czas temu zagościł już na moim blogu. Jest to szakszuka w mojej interpretacji, ponieważ w oryginalnym przepisie powinny znajdować się takie skladniki jak suszone mięso i kiełbaski z jagnięciny. Moje danie nie zawiera mięsa i ograniczyłam się do wykorzystania minimum składników.
Składniki:
2 jajka
200 ml passaty pomidorowej
Cebula
Papryka czerwona
Marchewka
Tarty ser żółty
Łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
Szczypiorek
Bazylia suszona
Pieprz świeżo mielony
Sól
Czosnek mielony
50 ml wody
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i gdy jest gorący wrzucamy warzywa. Przesmażamy je, po czym dolewamy 50 ml wody i dusimy około 10 minut. Gdy warzywa są miękkie dodajemy passatę pomidorową, przyprawiamy bazylią, solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy całość zgęstnieje, łopatką robimy na patelni miejsce na jajka, po czym je wbijamy. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut, aż jajka się zetną. Na koniec posypujemy żółtym serem, smażymy chwilę do czasu rozpuszczenia sera. Podajemy posypane szczypiorkiem, świeżym pieprzem, odrobiną soli.
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń