niedziela, 3 kwietnia 2016

96.Kukurydziane placki jabłkowe z nutą cynamonu przekładane dżemem wiśniowym

Hej kochani!
W końcu można powiedzieć, że nastała prawdziwa wiosna. Cudownie jest spacerować po centrum miasta i widzieć tłumy ludzi w letnich kurtkach, jedzących lody sprzedawane praktycznie na każdym kroku. Nie lubię niedzieli, każda jest wyjątkowo leniwa i nudna, jednak dzisiejsza pogoda nie pozwoliła na siedzenie w domu i marnotrawienie czasu na głupoty. Potrzebowałam takiego kontaktu z naturą, chwili odpoczynku na świeżym powietrzu i promieni słońca, które cały czas dawały mi po oczach. 
Czas sielanki jednak powoli się kończy, jutro bowiem wracamy do rzeczywistości i obowiązków. A wtorek zapowiada się jeszcze cieplejszy niż dzisiejsza niedziela! Czas na dobre pochować zimowe przyodzienie i przygotować letnie kurtki. Wiosna to najpiękniejsza pora roku!

Placki jabłkowe chodziły za mną ponad tydzień czasu. Dziś był idealny poranek, by wyjąć patelnię i upichcić jedną z ulubionych wersji placków na słodko. Przepis na te placki był paręnaście postów temu, jednak mi samej nie chce się przeglądać stron na blogu i napiszę go jeszcze raz. Dziś zrobiłam je z mąki kukurydzianej i przełożyłam dżemem wiśniowym i serkiem almette morelowym. 

Składniki:
Jedno duże jabłko
3 łyżki mąki kukurydzianej
Jajko
80 ml mleka
Cynamon
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki domowego dżemu wiśniowego
Łyżka serka almette morelowego
Miód
Kiwi i jabłko do dekoracji
Żurawina

Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w małą kostkę (część pokrojonego jabłka zostawiamy do dekoracji). Do jabłka dodajemy mąkę kukurydzianą, żurawinę. cynamon, sól, proszek do pieczenia, mleko, jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Powinno wyjść dosyć rzadkie ciasto. Patelnię rozgrzewamy i gdy jest gorąca nakładamy łyżką ciasto. Z podanego przepisu wyjdzie 5 placków. Smażymy na niedużym ogniu, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki, odwracamy placka na drugą stronę i smażymy około minutę. Placuszki smarujemy dżemem i serkiem. Na wierzchu kładziemy trochę suszonej żurawiny, polewamy miodem i dekorujemy owocami.




Smacznego !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Bo talerz musi być kolorowy! Template by Ipietoon Cute Blog Design